Niemikylän vanha kivilouhimo

Eksyttiin yhdellä lauantai-illan puhdereissullamme todella puhuttelevaan paikkaan. Kivilouhimo Kurussa. Itselleni kokemus oli todella mielenpainuva, sillä lauantai-illan hämärässä saatoin kuvitella työmiehet ja louhinnan jyrinän hylätylle kivilouhokselle.

Paikka veti surulliseksi, kun ajattelee, että noinkin hieno paikka on tuonne tehty ja sitten se on jäänyt yksistään sinne ränsistymään, keskelle mettää.

 

Luin jälkeenpäin veistämön historiaa, joka olikin mielenkiintoista, sillä siellä on aikoinaan louhittu graniitista paperikoneille telakiviä. Ensimmäinen valssitorni oli rakennettu jo 1960 ja myöhemmin kysynnän lisäännyttyä sinne oli rakennettu kaksi lisää. 1980-luvulla sieltä louhittiin 55% maailman telakivistä ja vientiä oli ympäri maapallon, jopa Amerikkaan asti. Pienestä Kurun kylästä! Teollisuuden kehittyessä telakivien kysyntä kuitenkin tyrehtyi ja monien ongelmien jälkeen tämäkin paikka lopetti toimintansa. Netistä löytyvien tietojen mukaan toiminta loppui 2008. 
Louhimon vieressä on kesämökkejä ja upeata rantamaisemaa….ja jonkun verran kiviainestakin oli pukattu rantamaisemaa koristamaan.

Siellä ne odottavat, uusiokäyttöä! Jospa joku jonain päivänä keksii tällekin paikalle hyötykäyttöä!

Vastaa Peruuta vastaus