Pispalan Uittotunneli


Tampereen Uittotunneli, ainutlaatuinen kokemus Tampereella. Eli tunneli, joka on rakennettu Pispalan harjun alle ja jota kautta on joskus kauan sitten uitettu tukkeja toiselle puolelle harjua.

Tunneli avattiin yleisön ihailtavaksi parisen vuotta sitten ja nyt sitä kautta voi mm siirtää veneen :)Näsijärven puoleinen pääty, jonka vierestä löytyy kahvila ja parkkipaikka, eli sitä kautta sisään, jos tulee paikalle autolla.

Tämä liikennemerkki oli hauska, enpä oo ennen moiseen törmännyt, mutta ajaa asiansa 🙂
Tulimme ulos Pyhäjärven puoleisesta päädystä, jossa minut yllätti se, kuinka pitkä tunneli oli. En osannut olleenkaan kuvitella sen menevän näinkin kauas, mutta kun asiaa ajatteli tunnelin läpikulun jälkeen, niin tottakai sen piti olla pitkä, jos sitä kautta on uitettu tukit.
En oikein täysin hiffannut, miten koko systeemi on toiminut, mutta kiskot oli vielä paikallaan ja jonkinlainen kärry, jossa on tukkeja kuskattu. Rannassa oli laituri, johon kai niitä on sitten päästetty, nyt tilalla oli veneille tarkoitettu laituri.
Ilma oli todella tuulinen ja vaikka kuinka laiturilla olo sekä kävely hirvitti, niin pakko oli laiturille mennä, jotta sai kuvia. Olin kyllä aikamoinen näky siellä laiturilla kun niin pelotti laiturin heiluminen. Jalat tönkkönä yritin pitää tasapainon, etten ois tippunut 🙂
Näistä kuvista pääsi hieman ymmärtämään miten homma on toiminut joskus ennen. Itselleni tämä oli ihan uutta, kun vasta pari kuukautta sitten sain tietää yhden tunnelin lähistöllä olleen talon olevan uittomiesten talo. Olin katellut taloa vuosia ja miettinyt sen kohtaloa, kun se ränsistyi ränsistymistään. Nyt sitten keväällä kun talo paloi, sain tietää sen historian.
Tämän mielenkiintoisen tutkimusmatkan jälkeen sitten nautiskelimme kahvikupposet kesäisissä järvimaisemissa. Lisää tunnelin historiasta löytyy tietty wikipediasta.

4 vastausta artikkeliin “Pispalan Uittotunneli

  1. Paljon on vielä muistissa tunnelin rakentajalla. Työnäni oli kuljettaa traktorilla elementit tunneliin ja ajaa kaikki sora pois tunnelista. Muut työntekijät olivat kolmessa vuorossa mutta kaksi traktorimiestä teki jo silloin 12 tunnin vuoroja. Terveisin Pentti L.

  2. Kiitos toivomuksesta, se toteutui ja nyt näkyvillä on viimeiset kaks viikkoo. Tää on vielä vähän säätöö, kun vasta opettelen 🙂

  3. P.S. Esitän vienon toivomuksen, että sallisit kerrallaan näkyvän useamman kuin yhden postauksen. Se helpottaisi tällaista kävijää, joka katselee useamman postauksen samalla käyntikerralla. 😉

  4. Wau, mikä keksintö aikoinaan! 🙂 Enpä muista kuulleenikaan tästä enkä lukeneeni moisesta, vaikka paljon olen lukenut Tampereelle sijoittuvia historiallisia kirjoja. Pitääpä valistaa tuota perheen evp- metsäammattilaista, jos vaikka ei hänkään ole tiennyt tuosta.

Vastaa Peruuta vastaus