Mommolankoskella vanhaa sahaa etsimässä

Kiireisen työviikon vastapainoksi ripustin polkupyörän auton perään ja hurautin Huittisiin, jossa sitten lähdettiin tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin pyöräillen.
Ilma oli mitä kaunein ja niin oli paikkakin, jonka löysimme.
Parkkipaikalla oli opastetaulut, jotka kertoi paikan historiasta….tosin kovin vaikea oli tiirailla niitä töhryjen läpi, mutta parempi kuva löytyi netistä. Siitä saa jonkunlaisen käsityksen millainen paikka on ollut joskus aikoinaan. Paikalla on sijainnut Huittisten Saha ja Mylly, jonka toimintaa voi mietiskellä tutkimalla jäänteitä sahan raunioista, patorakenteista ja kivetystä uomasta, jota pitkin vesi ohjattiin turbiinihuoneeseen.

Kosken rannalla oli kahdet portaat alas, valitsimme ne ensimmäiset, josta pääsee kosken kivetyksille.

Ylhäällä parkkipaikan vierestä löytyi parikin tiilikivikasaa. Omissa silmissä ne näytti rakennusten savupiippujen jäänteiltä.Alemmassa kuvassa oleva kivetys, näytti talon kivijalalta, joten päätelmäni oli; paikalla on ollut rakennus.
Sitten toiset portaat alas, jotka johti suoraan kosken partaalla sijaitsevan turbiinihuoneen katolle.
Turbiinihuone oli jänskä paikka….jos oisin ollut rohkeampi ehkä oisin voinut tiirailla sinne enemmänkin, mutta järki voitti. Turbiinirakennuksen jälkeen löytyi kalastajien paratiisi. Ei sen puoleen kyllä tuolla vois itsekkin viihtyä, vaikkakin myöhemmin kesällä sieltä taitaa löytyä hyttysiäkin jonkin verran 🙂 Mielenkiintoinen retki, sivistävä ja silmiä hivelevä.

2 vastausta artikkeliin “Mommolankoskella vanhaa sahaa etsimässä

  1. Niin, sitä itsekin mietin. Tuli sellanen olo että pitää mennä tuonne rätin ja puhdistusaineen kans takaisin että pääsee lukeen tekstin 😊

  2. Upea paikka vieläkin, aikanaan ollut varmaan tosi mahtava. 🙂 Mutta tuota en ymmärrä, että joidenkin täytyy sotkea kaikki paikat. 🙁 Mikähän siinä on niin mukavaa, että tekijöitä löytyy joka puolelta.

Vastaa Peruuta vastaus