Nokia tehtaitten lumossa

Lähdettiin perjantai illan kunniaksi ihan tavalliselle kävelylle, josta tulikin mielenkiintoinen paikkakunnan historiaan sivistävä seikkailuretki. Tosin paljon faktoja jäi selvittämättä, sillä ihan kaikkea näissä opastauluissa ei oltu kerrottu. Kohteena oli Nokiavirran teollisuusalue, Tehdassaari.

 

Opastaulujen mukaan, sen mitä itse ymmärsin, kuvissa oleva metallisilta on toiminut aiemmin Nokiavirran ylitykseen, kunnes kuvassa kauempana näkyvä Emäkosken silta on rakennettu ja jota pitkin ajellaan nykyään. Vanha silta on suljettu kaikenlaiselta liikenteeltä.
Paikalliselta lähteeltä tosin kuulin, että tää metallisilta ois vain ollut tehtaan käytössä ja se alkuperäinen vanha silta on purettu. Oli miten oli, hieno oli tää metallisilta…vai liekkö rautaa 🙂
Tehdassaaresta jatkoimme Emäkosken sillan toiselle puolelle rantaviivaa mukailen. Loppukuvatkin kertoo joidenkin ihmisten turhautumisesta ja tekemisen puutteesta, kun näinkin arvokkaita monumentteja on taiteiltu uusiksi.
 Ns hyrrän näköinen rakennus sekä tämä viimeinen tehtaan vartijan porttirakennuksen näköinen tönö jäi hieman mietityttään, sillä kiinnostais tietää mitä nämä on olleet. Ehkäpä jostain netistä löydän vastauksen kun aikani kaivelen, tai sitten pitää kysellä paikallisilta.
Myöhemmin lisättyä, paikallinen lähde kertoi tämän rakennuksen olleen Kuorimon portti ja alue, missä tää hyrrän näköinen tötterö, on kuorimon aluetta. Tukit kun on tuotu vettä pitkin Nokian sahalle, ne on kiskottu jossain täällä ylös ja sen jälkeen kuorittu. Tämä ei ole sitten faktatietoa, paikallisilta vain kuultua.
61.46489123.462631

Vastaa Peruuta vastaus