Velodromia ihmettelemässä Lamminpäässä

Opin tänään uuden sanan jälleen – Velodromi. Ikinään kuulutkaan moisesta sanasta, saati sitten käynyt sellaisessa paikassa. Ajeltiin viikonloppuperinteeksi jo tulleen tavan mukaan katselemassa uusia paikkoja ja eksyimme paikkaan, jossa kumpikin on käynyt aiemmin,

mutta jostain syystä kyseinen paikka on jäänyt huomaamatta….vaikka viereisellä parkkipaikalla on autokin seissyt ja tien toisella puolella olevassa sukkatehtaassa oon monet pari sukkia ostanut viimeisen 14 vuoden aikana. Niin sitä voi vain kulkea sokeena!

Paikka on Lamminpäässä tai Lamminpäällä, kummin lie se sanotaan, mutta siinä Tampereen ja Ylöjärven rajalla, Teivon raviradan vieressä. Lamminpään urheilumajakin on siinä vieressä ja alla oleva kyltti antaa esimakua mitä tuleman pitää.

Velodromi on suomeksi pyöräilystadion, joka on ratapyöräilyn suorituspaikka. Se on kahdesta suorasta ja kahdesta ne toisiinsa yhdistävästä 180 asteen käännöksen tekevästä kaarteesta koostuva rata. Radoissa on kallistukset.

– Näin sanoo wikipedia.

[Klikkaa kuvia, niin näet ne isompana.]

Tämä paikka teki kyllä taas surulliseksi, kun näinkin hieno paikka on jätetty rapistumaan. Kotona myöhemmin löysin lisää tietoa tämän historiasta. Kyseinen velodromi on ollut alkujaan Hakamettän jäähallissa, sisällä, josta se on siirretty tähän paikkaan 70-luvulla. Vielä 2006 siellä on vielä pidetty kilpailujakin… Löysin jopa yhden videon, jossa rata on suht hyvässä kunnossa, mutta toisessa uutisessa kerrotaan sen saaneen purkutuomion jo 2008.

 Paikasta tyrmistyneenä katselimme ympäristön muitakin nähtävyyksiä…..portaat urheilumajalle! Tein urotyön ja hölkkäsin ne ylös….ihan muutama viimeinen porras teki tiukkaa mutta tein sen, paikan hengen mukaan – Urheilumajalle kun mentiin! Maisemat oli huimat sieltä!

 Lopuksi sitten piti tietty tarkistaa se toinenkin rata. Se oli vähän paremmassa kunnossa.

Vastaa