Melon voimalan kupeessa

Jälleen kerran pääsen kertomaan uudesta kotipaikastani, sillä löysin jotain jännää vain vajaan 4km:n päästä kotoani. Kuulin juttua ystävältäni, joka oli tutkinut Nokian kalastusmahdollisuuksia ja siinä yhteydessä lukenut Kokemäenjoessa sijaitsevasta padosta. Tietty asiaa piti alkaa tutkimaan enemmän ja teimme ensin pikku tyttäreni kanssa pyöräilyretken kyseiseen paikkaan, jonka jälkeen palasin paikalle vielä toisen kerran, saadakseni aurinkoisempia kuvia. Hieno paikka! Tänne tullaan varmasti vielä uudelleen.

(Klikkaa kuvia nähdäksesi ne isompana)

Ennen patoon ja voimalaan tutustumista, kävin tutkimusreissulla ylemmällä rannalla ennen voimalaa. Sieltä löytyi kaikenlaista, osa jäi askaruttaan mieltä, kun ei keksinyt niiden käyttötarkoitusta.

Voimalaa ja patoa on rakennuttu aikoinaan kolmen vuoden ajan ja se on valmistunut 1971, eli jälleen paikka, joka on ollut olemassa jo kunnioitettavan ajan verran. Tätä paikkaa ei onneks oltu lakkautettu, vaan se on edelleen täydessä toiminnassa. Mielenkiintoista tämän historiassa on, että voimalan ja padon on rakennuttanut Oy Nokia Ab, eli sama yritys periaatteessa mikä nousi tunnettavuuteen kännyköillään. Tavallaan kyllä loogista, kun ollaan Nokialla, josta kännykkä Nokiankin historia kumpuaa.

Alas kohti voimalaa

Ensimmäisenä iltana paikalle saavuttuani, ensimmäisen tuli vastaan mustamaija…olivat käyneet ilmeisesti vain tarkistusreissulla, sillä kieltotauluista huolimatta paikan päällä oli muitakin, joten rohkenin jatkaa matkaa. Useita varoituksia oli ja kameroita siellä täällä, joten piti käyttäytyä ihmisiksi ja kävellä nätisti. Kielloista huolimatta paikka näytti olevan suosittu kalastuspaikka ja jopa pyöräilyreittikin, muista kävijöistä päätellen.

 Voimala ja sen pato

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Padon toisella puolella
Loppusanat

Niin, jälleen kerran saan todeta, kyllä Suomi on kaunis paikka. Lähes 15 vuotta oon näillä nurkilla käynyt ja vasta nyt löysin tällaisen luonnonkauniin paikan. Tänne voi tulla toistenkin, yksin kylläkin, ilman lapsia, jotta paikan kauneudesta pääsee nauttimaan!

1 Comment

Vastaa