Keikyällä maisemia ihailemassa

Fillari auton perään, tyttö kyytiin ja auto kohti Keikyää, oli meidän ensimmäisen lomapäivän ohjelma. Kevään mittaan oli tullut käytyä Keikyällä sen verran usein, että tienoo oli jotenkin jo tuttu, mutta ikkään ei ollut aikaa katella paikkoja kunnolla, joten nyt sitten se toteutettiin.

 

Kokemäenjoki

Matka aloitettiin Kokemäenjoen ylittävältä sillalta, jonka kupeessa on paikallinen monitoimikauppakin ja jotain muutakin toimintaa, joista en ole ehtinyt tarkemmin opiskella.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Essonranta ja Keikyän kyläseura

Hiljentynyt huoltamo on ilmeisesti ollut Esso, kun sitä vastapäätä olevan rannan nimi on kyläläisten kutsumana Essonranta. Paikalla on uimaranta, matonpesupaikat ja kyläseuran saunarakennus sekä grillikatos. Kyläseura huolehtii paikan siisteydestä ja muutenkin ylläpitää toimintaa siellä. Paikka oli tosi kaunis ja rauhallinen, siellä ois voinut istuskella vaikka kuinka kauan. Mietiskelin jopa, että tänne vois ihan vaikka muuttaa pelkästään näiden paikkojen takia, ja mikä hauskaa, tuttujakin näytti olevan jo valmiiksi, kun jokainen vastaantulija tervehti 🙂 Olin kai niin paikallisten näköinen….tosin en ollut ainut turisti rannalla, sillä saunarakennuksen viereen jotkut ruotsia puhuvat pystytti telttaa meidän ohikulkiessa.
(Klikkaa kuvia nähdäksesi ne isompana.)

Keikyän koulu

Keikyän koulu on 1886 perustettu alakoulu ja edelleen aktiivisessa toiminnassa. Oppilaita on nettitietojen perusteella vain 35 ja opiskelu suoritetaan kolmessa eri yhdysluokassa. Toivottasti koulu saadaan pitää kylällä jatkossakin, sillä niin mukavalta sen pihatienoo näytti.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Keikyän kirkko

Kaunis paikka tämäkin ja ympäristössä muutama vanha maatilan näköinen rakennus, joten asutus näillä tienoilla on aika vanhaa. Kirkko on rakennettu vuonna 1912.

Äetsän voimalaitos

Kirkolta jatkoimme matkaa kohti voimalaitosta, joka on ollut paikallaan myös aika pitkään, jo vuodesta 1921 lähtien. Viikonloppuna vierailin Nokian voimalaitoksella, joka 50 vuotta nuorempi kuin tämä Äetsän voimalaitos. Rakennuksissa oli todellakin eroa, sen enempää arkkitehtuuria tuntematta. Iso ero oli myös voimaloiden koossa, Nokialla veden putouskorkeus oli melkein 20m, kun täällä vajaa 6m. Samanlaisia kieltotauluja oli täälläkin, asiaton oleskelu kielletty. Noh eihän me oleskeltukaan, paikallisten tapaan kuljettiin vain patosiltaa pitkin, joka näytti olevan aika suosittu reitti joen ylittämiseen.

Myllytien ranta

Oikeastaan tämän paikan nimi on kai Patsaspuiston ranta, mutta en jaksanut pysähtyä kuvaamaan puistossa seisovaa ainutta patsasta, enkä ees käydä ns virallisen uimarannan puolella vaan istuskelimme ihailemassa Kokemäenjoen suuruutta veneiden laskupaikan vieressä, niin paikan nimi saa olla nyt Myllytien ranta. Hieno vene siellä oli ja voimalaitos näkyi komeana vastarannalla.

Keikyän riippusilta

Tämä onkin tuttu paikka jo entuudestaan blogissani, mutta seuralaiseni halusi käydä sielläkin, joten pitihän sitä neitikin viedä Suomen pisimmälle riippusillalle. Kokemus oli yhtä hieno kun aiemminkin, vähän enemmän vihreää ja lupiinit kukkivat kauniisti sillan kupeessa. Sillan jälkeen pyöräilimme takaisin lähtöpisteeseen. Matka oli oikein onnistunut, kuten aina, ja ensimmäinen lomapäiväkin tuli vietettyä hyödyllisesti.

 

3 thoughts on “Keikyällä maisemia ihailemassa”

  1. Tuo Keikyän voimalaitos on joka kerta komia näky. Kävimme kesällä ottamassa hääkuvatkin patosillalla. 🙂

  2. Kiva katsella näitä kuvia!! Synnyin KEikyässä ja asunut riippusillan ja voimalaitoksen kupeessa 12-vuotiaasta, kunnes lähdin opiskelemaan HÄmeenlinnan opettajaivalmistuslaitokseen ja myöh. Menin naimisiin ja muutin Porvooseen. Mieheni asui myös.riippusillan kupeessa.Kävin Keikyän koulua ja asuin ensin sillä puolen jokea. KIITOS IHANISTA MUISTOISTA!!

    1. Kiitos Hannele palautteesta 🙂 Keikyä on kaunis paikka joten siitä on ilo kirjoittaa ja jakaa kuvia sieltä.

Vastaa