Paluu Nuuksioon, Espoon erämaahan

Nuuksion kansallispuisto, yksi lempipaikoistani Suomessa. Pääsin muutaman vuoden tauon jälkeen käymään siellä ja toteuttamaan yhden haaveistani – eli kiertämään n 8km rengasreitin.

Lyhyemmät lenkit oli kierretty aikoinaan työkavereiden sekä lasten kanssa, mutta joko muistini alkaa hämärtyä tai maailma muuttuu vinhaa vauhtia, paikka oli muuttunut!

Haukankierros

Ohjelmassa oli kiertää ensin Haukankierros, 3,7km ja katsella sen ihanat maisemat. Omaan mieleeni oli jäänyt jylhät kalliot ja niiltä aukeavat ihanat maisemat sekä kauheen korkeet portaat, joita oli hikihatussa ylipainoisena puuskuttanut kymmenisen vuotta sitten työkavereideni perässä. Portaat oli traumatisoineet minut ja olin kertonut matkatoverilleni kauhukuvia niistä etukäteen. Itse paikalle päästyämme, totesinkin portaiden joko lyhentyneen tai sitten kuntoni kohentuneen, sillä nehän oli ihan lasten leikkiä viime aikaisiin kiipeilyihini verrattuna! Polut oli enemmän ns puhkikuluneita ja moneen kohtaan olikin rakennettu portaita entisten kivisten polkujen sijaan ja muutamaa kohtaa levennetty lisäten soraa kävelypoluille…. Parkkipaikat, joita oli yksi enemmän kuin edellisen kerran käydessäni, olivat lähtiessämme täynnä autoja. Tästä kaikesta päättelin paikan suosion kasvaneen ja tulleen enemmän yleisön tietoisuuteen, jolloinka metsässä liikkumista oli helpotettu. Ensimmäisellä kävelypätkällämme tuli meitä vastaan vieraita kieliä puhuvia ryhmiä, joten paikka oli löydetty myös muiden kuin kantasuomalaisten taholla. Kaunis puisto, niin mikä ettei sinne ihmiset halua tulla tutustumaan!

Klikkaa kuvia nähdäksesi ne isompana.

Korpinkierros

Haukankierroksen ja Korpinkierroksen leikkauskohdalla vaihdoimme reittimme varsinaiselle reitille, jonka takia olimme tänne tulleet. Suunnitelmissa oli taivaltaa sitä Holma-Saarijärven taukopaikalle ja yöpyä siellä. Jälleen sain kokea ahaa elämyksiä, kun aloitimme taipaleemme. Vastaan tuli paljon ns nuoria…tai siis nuoria aikuisia, ei mitään penikoita, mutta meitä nuorempia. Positiivista kyllä, kun niin paljon nuoria oli liikkeellä, mutta taukopaikkaa lähestyessämme, näitä nuoria oli kokoontunut jokaiselle nuotiopaikalle, muutamat ihan omille nuotiopaikoille. Ei siinäkään mitään vikaa, ihan fiksusti näyttivät olevan, mutta ilmiö yllätti minut. Varsinainen taukopaikka oli täysin kansoitettu, joten emme jääneet siihen…. se oli myös varjon puolella, joten jatkoimme hieman eteenpäin, taukopaikan toiseen osaan, saareen, jossa oli myös luvallista telttailla. Seuraava yllätys olikin, sekin oli kansoitettu. Meidän lisäksi kuusi telttakuntaa oli eksynyt sinne. Kun vielä katselin rantoja, niin jonkun matkan päässä oli porukkaa ns omalla taukopaikallakin. Perjantai-ilta ja aurinkoinen sää oli houkutellut muitakin kuin meidät telttailemaan. Lapsiperheitäkin oli kaksi kappaletta! Noh ei siinä mitään, teltta sinne muiden sekaan ja rohkeasti iltanuotiolle omia makkaroita paistamaan. Sen verran vielä, että saimme samalla kuvitella olevamme ulkomailla, kun osa naapureista väänsi englantia ja saksaa….

Aamulla kohtalaisesti nukutun yön jälkeen (vastapäisen rannan tym-tym-tym musaa, saksankielisiä jutteluita sekä jonkun linnun aamusoittoja kuunteluja nukkumisen välissä) nautimme leiriaamiaisen ja nautimme kauniista luonnosta. Paikka oli upea ja sää oli mitä mainioin! Teltan purun jälkeen jatkoimme Korpinkierroksen loppuun, reilu kuutisen kilometriä. Matka oli lyhyt ja taival helppo, joten reilussa tunnissa olimme saaneet matkamme päätökseen. Haukkalammen luontokeskuksen tupaa lähestyessämme kohtasimme todella paljon ihmisiä, lapsiperheita marjoja poimimassa, pariskuntia lenkkeilemässä ja pyöräilemässä, sekä ihan loppuvaiheessa ison joukon aasialaista alkuperää olevia ihmisiä. Parkkipaikalla paljastuikin…linja-auto oli odottamassa näitä aasialaisia. Hetken verran siinä heidän ohi kävellessä tuli tunne, että olemmeko todella metsässä 🙂 Reissu oli kuitenkin kaiken kaikkiaan onnistunut, ehkä vähän vähemmän oisin kaivannut näitä muita retkeilijöitä, mutta pitää mennä ens kerralla enemmän korpeen tai tulla huonolla säällä takas 🙂

Vastaa