Roomalainen kylpylä Epilän viidakossa

Uskotko, että Tampereella on Roomalainen kylpylä?? Tai siis oli vaikka oikeastaan on se vieläkin, kunto on vain vähän heikentynyt. Minähän en tietty sitä tiennyt, ennenkuin törmäsin aiheesta kertovaan juttuun etsiessäni kesän alussa Hullujen hautuumaan sijainti.

Samalla löysin tälläisenkin unohdetun paikan. Paikalla tuli käytyä jo heinäkuun puolella, vaikka tämän jutun julkaisu on hieman venynyt.

 

Historiasta hieman

Paikan on rakennuttanut 1930-luvulla paikallinen yrittäjä, joka halusi työllistää työväkeään myös laman aikana. Paikka on sijainnut yrittäjän kotitalon vieressä ja kulku sinne on käynyt betonista rakennetun kaarisillan kautta. Nyt sillan toisella puolella oli rivitaloalue, johon pääsy oli kielletty. Liekkö paikka houkutellut liikaa uteliaita katsojia, sillä kylpylä on suositun ulkoilualueen vieressä, tosin niin hyvin pusikossa piilossa, että meilläkin meni tovi ennen kuin löysimme sen.

Klikkaa kuvia nähdäksesi ne isompana.

Rinnettä alasmentäessä oikealle puolelle jää rautatie, jonka rakentamisen yhteydessä paikka kylpylälle oli tavallaan muodostunut. Paikalla sijaitsee jääkauden aikainen suppakuoppa, johon oli alkanut kertymään vettä ratatöiden myötä. Jos katsot oikein tarkkaa alkuperäisestä rakennalmasta olevaa kuvaa, löydät sieltä lammen,  jonka keskellä on metallinen silta. Silta on edelleen tallella. Itse rakennelmassa on ollut huussi, sauna ja kylpyläkatos. Nämäkin löytyvät vielä paikalta, kuten myös kuvassa näkyvät aitarakenteet.

Epilänharjun kylpylä valmistuttuaan 1930-luvulla. Kuva: Tampere-Seuran kuva-arkisto

Metallinen kaarisilta

Liejuinen lampi ei houkuttele enää kävijöitä
Metallinen kaarisilta johtaa lammen keskellä olevaan saareen

Huussi ja sauna

Kylpyläkatos

Katoksen pilarit on vielä pystyssä, mutta kuinka kauan?
Nykytaidetta kylpylän seinillä

Raja-aitaa

Vielä palanen aitaa rinteestä….Hiljaiseksi vetää tämäkin paikka kun katselee miten komea paikka se on joskus ollut. Sodan jälkeen, 50-luvulla, sen hoito on kumminkin jäänyt ja paikka on rapistunut. Tampereen kaupunki on lunastanut paikan itselleen 1985, jolloin myös paikan omistajan huvila on purettu vierestä. Mitenkähän olisi, vieläkö paikka saisi kylpijöitä jos se herätettäis henkiin? Töitä sen korjaamiseksi ois kumminkin vähäksi aikaa 🙂

Vastaa Peruuta vastaus