Santalahti – kokoelma unohdettuja tehtaita

Jälleen kerran paikka, joka pistää miettimään elämän kulkua ja meidän ihmisten käyttäytymistä. Rakennuksia, joissa on rakennushistoriallisesti sekä Tampereen historian kannalta arvoa ja merkitystä. Paikka, josta olen ajellut kaikki nämä 14 vuotta ohi ja ihaillut rakennuksia ja sen ympäristöä.

Ensimmäiset muistot on ajalta, kun rakennuksissa oli vielä toimintaa…mieleenpainuvin oli kauhee läjä vanhoja kuorma-autoja. Ois pitänyt silloin jo käydä paikkaa kurkkimassa, mutta aina oli kiire, eikä ehtinyt pysähtyyn. Nyt sitten vuosien kuluessa Tampereen rantatientunnelin takia, rakennukset ovat olleet julkisuudessa ja olen lueskellut niiden kohtaloa…surrut monen muiden mukana niiden mahdollista katoamista. Näillä näkyminen ne tulevat säilymään, mutta millaisia niistä tulee…en tiedä. Senpä takia tänä kesänä seikkailukärpäsen purtua sain aikaiseksi tehdä pikaisen visiitin nähdäkseni rakennukset lähempää. Täytyy sanoa, että kannatti – sillä niin hienoja ne oli! Paikka on samalla yhdenlainen taidenäyttely, ilmainen sellainen raittiissa ilmassa vielä. Graffitit seinissä on monin paikoin tosi taitavia.

Viisi tehdasta

Ohessa vanha kartta alueelta, josta näkee tehtaitten sijainnit. Kävin niistä vain neljä ensimmäistä läpi. Kartassa on mielenkiintoista sekin, että ranta-alue on nykyistä rantaa huomattavasti pienempi. Tutkiessani näiden historiaa, opin että Yrjölä, jonka huvila on tuolla kattohuopatehtaan vieressä ja joka omisti osan tehtaista jossain vaiheessa, täytti Santalahden edustaa siirtämällä maata siihen. Ajatuksena hänellä oli yhdistää kartassa puolikkaana näkyvä saari mantereeseen. Näin hän onnistuikin, sillä nykypäivän kulkija ei tiedä saaresta mitään.


Valitse kohde ja käy visiitillä

Pahvitehdas jäi käymättä, mutta muut kohteet tuli tutkittua sekä niiden lisäksi myöhemmin rakennetut kaarihallit, jotka ovat myös paikan maamerkkejä. Kukin kohde on omina tarinoina, joten valitse mieleisesi.

    

Historiasta löydettyä

Tätä juttua valmistellessani, löysin paljon tietoa alueen historiasta ja sivistyin aimo annoksen. Mikäli alueen historia kiinnostaa, kannattaa lukea tämä alueen rakennuksista tehty selonteko vuodelta 2007 (lataa pdf tiedoston). Käytin sitä lähteenäni, sekä Youtuben pispalanharju nimimerkin videoita Santalahtikävelystä vuodelta 2012. Selonteosta löysin 1930-luvulta olevan kuvan (alla), jossa nämä tutkimani tehtaat löytyvät. Vasemmalla alanurkassa tulitikkutehdas, radan vieressä ylhäällä kattohuopatehdas, sen alapuolella rinteessa paperitehdas ja sen takana luujauhotehdas. Rakennuksilla on myöhemmin ollut monta muutakin käyttöä, mutta näillä tarkoituksilla ne tunnetaan Tampereen historiassa. Kuvassa näkyy myös kuinka kapea maakaistale on ollut tuohon aikaan. Myöhemmin rantaan on ajettu maata jotta nykyinen laajuus on saatu aikaiseksi. Mielenkiintoinen kohde kokonaisuutena, nyt mielessä kytee ajatus käydä tutustumassa alueen muihin kohteisiin 🙂

Santalahti 1930-luvulla.

2 vastausta artikkeliin “Santalahti – kokoelma unohdettuja tehtaita

Vastaa Peruuta vastaus