Santalahti – Vanha tulitikkutehdas

Eli tämä on se mieleenpainuvin muisto tältä alueelta – kuorma-autojen hautuumaa 😉 Ensimmäisissä muistikuvissani rakennus oli rajattu aidoilla, jonka takaa näkyi mieletön määrä kuorma-autoja, vanhoja sellaisia. Omissa silmissäni autot oli 50-luvulta, mutta ehkä saattoivat olla uudempiakin.

Paikalliset sanoivat niiden olevan varastoituna mahdollista sota-aikaa varten…toiset kertoivat sen olevan kuorma-autojen varaosamyyntiä. Näky oli kuitenkin jo silloin houkutteleva, sillä ois ollu kiva seikkailla niiden kuorma-autojen keskellä ja ennen kaikkea kuvata niitä, mutta en vain ehtinyt ikinään edes pysähtymään ohi ajaessani. Nyt sitten kuorma-autot on hävinneet. Paikan viimeisen omistajan kuoltua 2005, ne oli osittain huutokaupattu ja en ehtinyt sen koommin seuraamaan miten alue alkoi ränsistyä. Alun perin rakennus on ollut tulitikkutehdas ja se on rakennettu jo 1920 -luvulla. Tulitikkutehdas lopetti siinä toimintansa 1975, jolloin paikka siirtyi tämän kuorma-autojen omistajan haltuun. Rakennus on hieno ja siitä vois tehdä vaikka mitä. Tällä hetkellä siellä majaa pitivät nuorukaiset, joilla oli vieressä itse tehty skeittipaikka…ja merkeistä päätellen paikalla kai oli harrastettu jotain muutakin 😉 Ylhäällä rinteessä rakennuksen takana on siihen kuuluva varastorakennus sekä makasiini. Varastorakennuksen alla on autotallit ja lähteiden mukaan ollut joskus jopa väestönsuoja. Liekkö siellä vieläkin?

Tehdas ennen

tulitikkutehdas
Tehdas kuvattuna autotallien edestä, Kuva: TKM b_5250
tulitikkutehdas2
Näkymä rautatien suunnalta 11.4.1963, Kuva: TKM B5249

Mielenkiintoinen video vuodelta 2012

Tehdas nyt

Vierailu sisällä oli oikein jännä tunnelmaltaan. Vaikka oli päiväsaika, tai oikeastaan aamupäivä, niin paikan historia antoi oman tunnelman vierailulle. Oli mielenkiintoista kuvitella mitä kaikkea siellä oli, varsinkin kun siinä vaiheessa en tiennyt rakennuksen historiasta juuri mitään. Päättelin mitä kaikkea missäkin oli ollut ja nyt edellisen videon katsottuani, voin todeta päätelmieni olevan oikeita. Vessakopit ja ruokailusali keittiöineen oli minunkin päätelmien listalla. Huoneet oli paikoittain veden vallassa, sillä katosta tippui lattialle vettä. Vieressä meni hyvinkin vilkas rantatie, mutta tunnelma oli aivan kuin oisit siirtynyt ihan toiseen maailmaan. Sinne ois voinut vaikka jäädä, miettimään elämän synkkiä asioita ja unohtaa kaikki arjen huolet. 😉

-Klikkaa kuvia nähdäksesi ne isompana-

– Takaisin Santalahti kokoelman etusivulle – 

Yksi vastaus artikkeliiin “Santalahti – Vanha tulitikkutehdas

Vastaa