Urjalassa Väinö Linnan jalan jäljillä

Oletko kokenut vastaavaa? Lähdin aamulla lintuja bongaan…löysin itseni päivän mittaan makkaroita nuotiolla paistamassa, venäläisten rakentamista juoksuhaudoista, Väinö Linnan lapsuuden maisemista, autiokaupan kellarista, hylätystä ulkohuussista, sukuhautoja tutkimasta ja paria kirkkoa kuvaamasta.

Illasta istuin kotipizzassa odottamassa ruokaa ja naureskelemassa itselleni, sillä näin hauskaa ei ois ollut ees Linnanmäellä. Lintujakin tuli kyllä muutama nähtyä, sen verran kaukaa ettei ne tarttuneet kameraan. Jälleen kerran tästä on kiittäminen ihania ihmisiä, ystävääni <3 joka on houkutellut jo vuoden verran tähän kohteeseen. Nyt voin suositella tätä kaikille, jotka vain on kiinnostunut tämän sortin kohteista.

Lintutorni ja opastaulut

Kortejärvi – Lintujen tarkkailua ja makkaranpaistoa

Alkuperäinen päivän suunnitelma oli käydä tutustumassa lintutorniin ja paistaa makkarat, ja niin teimmekin, mutta paikalta löytyi muutakin kivaa. Torni oli huikeen kokoinen, mutta todella tukevasti rakennettu, joten ei pelottanut yhtään kiivetä sinne. Näkymät sieltä oli mahtavat…ainut mikä häiritsi taas…linnut oli niin kaukana, ettei mun kameralla saanut niistä kuvia…eikä ollut ees niitä kiikareita mukana. Noh pitänee tehdä tässä hankintoja. Jos haluat tietää, missä Kortejärvi on, niin löydät siitä lisää tietoa täältä.

 

Kortejärvi

Nuotiopaikka

Nuotiopaikka sijaitsi parkkipaikan toisella puolella kuin lintutorni. Paikka oli hyvin hoidettu ja sen vieressä oli puuvaja, josta sai kuivia puita poltettavaksi. Jopa makkaratikutkin oli vuoltuna paikan vieressä, joten ei muuta kun tulet työn alle ja makkarat paistoon…

Nuotiopaikka
Kevään ensimmäiset makkarat nuotiolla <3

Mielenkiintoinen löytö nuotion vierestä

Siinä makkaroita ootellessani, huomasin vieressä olevan hevoslaitumen keskellä mielenkiintoisen rakennuksen….

Mökki hevoshaassa
Mökki hevoshaassa

Pitihän mökkiä mennä tutkimaan…jäin pohtimaan oliko mökki ollut ihan asuntona vai pelkästään joku kalastusmökki, sillä sisällä oli ihan leivinuuni. Sen lisäksi sieltä löytyi peti ja nojatuoli….sekä tietty muistoja menneestä elämästä.

Urjalan kirkko

Seuraavaksi suuntasin matkan Urjalan keskustaan ja kävin tutkimassa paikallisen kirkon, kun se niin kutsuvana kutsui mua ottaan pari kuvaa. Kirkko oli siinä mielessä omaan silmään erikoinen, kun se oli koristeltu ns pitsimäisesti.


Hautausmaalla oli yllättävän vanhoja hautoja….vaikka tietysti, onhan paikkakunnalla pitkä historia, itse en vain ollut siihen aiemmin tutustunut.

Hautojen seasta löysin varsin mielenkiintoisen hautaryppään – sukuhauta-alueen. Ihmettelin aidan toiselta puolelta, ketähän nämä ihmiset ovat olleet kun noin monta heidän sukulaista on sinne haudattu  ja niin hienoja hautoja. Luin jälkeenpäin netistä heidän olevan aatelissuku, jolla on paikkakunnalla kartano. Asiaa enemmän tutkittuani, ovat joskus olleet jopa Urjalan toiseksi suurin työllistäjäkin.  Mielenkiintoista….

Väinö Linnan reitti

En tiennyt tätä aiemmin, että Linna on Urjalasta kotoisin, joten sivistyin tämän päivän aikana rutkasti. Urjalan keskustasta lähdin Halkivahaa kohti ja löysin tien varrelta kyltin, joka johdatti yhteen kohteista. Kohteita on useampi ja niiden kaikkien kiertämiseen saa varata aikaa. Itse en ehtinyt käydä kun tässä ns alkupäässä. Reitistä löytyy lisää tietoa Urjalan kaupungin sivuilta.

Kohteet kartalla. Klikkaa isommaksi kuva, niin näet paremmin.

Kankaanpäänmäen puolustusvarustus

IMG_0421
Kohti metsää käy askel

Venäläisten rakentama puolustusvarustus, jonka myös myöhemmin tuhosivat oli ensimmäinen kohteeni. Paikalle lähti tien varresta polku, jota seuraten lähdin matkaan. En tosin päässyt kovin pitkälle, kun polun vierestä löysin vanhan ränsistyneen navettarakennuksen. Rakennus oli ihanasti sammaloitunut vaikka näytti vain lautakasalta. Sehän piti tietty kuvata ja samalla ihmetellä, että rakennuksen huussi oli säilynyt vielä kumminkin ehjänä 🙂

Navetan jäänteet

Naveltalta jatkoin matkaa ja pääsin itse kohteeseen. Ihana rauhoittava metsä juoksuhautoineen ja korsun jäänteineen odotti. Istuskelin tovin metsässä kuunnellen linnun laulua. Tämä oli paikka, johon ehdottomasti pitäsi tulla termarin ja voileipien kanssa retkelle. Ehkä toisella kertaa sitten….

Työväentalon kivijalka

Kivijalka oli vain muisto paikalla sijainneesta työväentalosta, mutta talon takana oli mielenkiintoinen aitta.

IMG_0582
Kivijalka muistona menneestä

Reitiltä sivuteille

Varsinaiset muut kohteet jäi tällä kertaa käymättä, sillä kello alkoi oleen jo paljon.  Löysin kuitenkin työväentalon läheltä mielenkiintoisen paikan, joka oleellisesti liittyi paikan historiaan. Paikallinen kauppa, joka oli tyhjillään. Luin jälkeenpäin historiasta, että kauppaa oli pitäneet sama aatelisperhe, joiden sukuhautaa aeimmin ihailin.

IMG_0631

Tämmönen seikkailu mulla oli tällä kertaa. Sain vain esimakua paikkakunnan historiasta, joten tännekin pitää palata joskus….mihinköhän kohta ehdin, kun joka paikkaan aattelen menevän uudestaan 🙂

4 thoughts on “Urjalassa Väinö Linnan jalan jäljillä”

  1. Urjalassa on vaikka mitä jännää nähtävää. Tuota Väinö Linnan reittiä on jioskus tullut mentyä, mutta siitä on niin kauan aikaa, että voisipa melkein ottaa uusintakierroksen. 🙂

    1. Juu, sen opin että nähtävää ois enemmänkin. Mä luulen että Urjala on paikka, joka voi pitää enemmän meteliä itsestään ja houkutella ihmisiä sinne. Asuin suht lähellä reilun 10v ja ajoin aina vain ohi. Nyt vasta käymällä käynyt paikkakunnalla 🙂

  2. Mielenkiintoisia paikkoja ja rakennuksia. Upea hautakivi! Tuo kivijalkakuva on tosi sykähdyttävä.

Vastaa