Lauhanvuoren kansallispuiston pikavisiitti

Pesämäki pullingin jälkeen suuntasin kohti Kurikkaa, mutta matkan varrella piti poiketa Lauhanvuoren kansallispuistossa, sillä sain mahdollisuuden nauttia paikallisen oppaan tietämyksestä ja tuntemuksesta puiston suhteen. Ystäväni, joka on kotoisin seudulta, tiesi näyttää minulle parhaat paikat ja jättää kytemään ajatuksen, mitä kaikkea puistossa näkisikään, kun olisi aikaa enemmän kiertää sitä.

Lauhanvuori yllättää

Lauhanvuori yllättää, sillä ensinnäkään se ei näytä vuorelta. Kun matkustat sinne, niin liikut tavallaan keskellä metsää. Tie kyllä aavistuksen nousee ja sitten laskee, mutta korkeus muuttuu niin hitaasti ettei sitä ymmärrä vuoreksi, tai saati sitten Länsi-Suomen korkeimmaksi kohdaksi. Sinne saavutaan tie nro 44:lta, Kankaanpään ja Kauhajoen suunnilleen puolen välin kohdalta. Tien varressa on helposti nähtävät kyltit. Kävin puiston kolmessa eri kohteessa, joista ensimmäisenä isolta tieltä päin oli näkötorni.

Näkötorni

Puisella näkötornilla on mielenkiintoinen historia, sillä paikalla seisova torni on jo toinen torni, joka siihen on rakennettu. Ensimmäinen torni oli rakennettu vuonna 1991, mutta se paloi vuonna 2002. Parisen vuotta paikka oli ilman tornia, mutta paikan suosion takia torni haluttiin rakentaa uudelleen. Nykyinen torni on rakennettu entisen kivijalalla ja ympäristössä olevissa puissa on edelleen tulipaljon merkkejä. Tornilla on korkeutta 22 metriä, mutta sinne kiipeäminen on niin suojattu, että voi kuvitella kiipeävänsä kerrostalon rappukäytävässä. Ylhäällä kyllä huomaa olevansa korkealla, sillä tornista on todella kauas näköalat. Kylttien mukaan jopa Poriin saakka on nähtävissä maamerkkejä.

Kauhajoen tuulimyllyt näkötornista katsottuna

Kivijata

Kivijata eli pirunpelto on mielenkiintoinen luonnonilmiö alueella. Kivimäärää ei voi käsittää ennen kuin sen näkee ja kieltämättä näky vetää mietteliääksi. Varsinkin kun tutustuu vielä sen syntyhistoriaan, kuinka paikalla on joskus ollut meren ranta, joka on huuhtonut kivet paikkaan missä ne ovat nyt. Tämän jutun lopussa on video, joka kertoo tarkemmin paikan syntymisen. Keskellä jataa on pitkospuiden ohituspaikka, jota näytettiin käytettävän evästaukopaikkana. Kivijadan ja näkötornin välinen etäisyys on vain reilun 6km eli kevyt päiväkävelylenkki odottaa kulkijaansa, kun vain ehdin takaisin.

Spitaalijärvi

Spitaalijärven pintaa

Mielenkiintoinen nimi kauniille paikalle. Tarinan mukaan paikan vesi parantaa, mutta en sitä itse testannut, joten tiedä häntä. Paikalla saa kyllä uida, vaikka virallista uimarantaa ei ole sinne rakennettukaan. Yllätyin paikan varustuksesta, sillä paikalla oli todella hieno keittokatos tavallisen nuotiopaikan lisäksi, joten tänne voi tulla kokkailemaan jopa sateellakin ja nauttimaan paikan ihanuudesta. Paikalla on myös ulkovessat, joten tarpeita ei tarvi tehdä taivasalle. Järven toisella rannalla on myös telttailupaikka, josta on lyhyt matka kokkailemaan.

Vähän faktaa Lauhanvuoren syntyhistoriasta

Löysin youtubesta videon, joka kertoo paikan historiasta, etenkin sen muodostumisesta mielenkiintoisen tarinan. Kannattaa katsoa, siinä sivistyy 🙂

Lopuksi

Tämä oli pikainen ja pinnallinen tutustuminen paikkaan, sillä paljon mielenkiintoisia asioita näiden näkemieni lisäksi jäi odottamaan parempaa tutustumista. Näkötornin luota lähtee luontopolku ja jossain sen läheisyydessä on pari leirintäpaikkaa lisää sekä lähteitä. Eli kiitos ihanan ystäväni, joka opasti minut tänne. Tänne tullaan takaisin, ja jopa ehkä lasten kanssa, sillä paikka on helppokulkuinen ja etäisyydet ovat lyhyet.

Poluilla pääsee kulkemaan vaikka lastenvaunujen kanssa

Yksi vastaus artikkeliiin “Lauhanvuoren kansallispuiston pikavisiitti

Vastaa Peruuta vastaus