Pitkäniemen mielisairaalassa

Noh nyt se äiti on täysin seonnut, kun hiippailee vähän väliä Pitkäniemessä! Ihana paikka, kaunis puisto ja kauniita rakennuksia, sekä mahtava lintutorni salaisine makkaranpaistopaikkoineen. Miksi sitten siellä ei viihtyis? Mielenlääkettä, kun katselee moista kauneutta ja pikkasen jännitystä elämään, kun miettii ihmiskohtaloita rakennusten sisällä.

Ehkä ei ihan heikkohermoisille tarkoitettu ulkoilupaikka, jos jännittää asukkaiden kohtaamista. Minä itse otin mukaan ystäväni, joka oli entinen manselainen mutta tullut käymään vanhoilla seuduilla ja halusi nähdä jotain uutta. Sainpahan mörön syötin ja tekosyyn käydä kunnolla kiertelemässä alueella, jossa olin ennen vain pikasesti poikennut.

Hallintorakennus

Hieman historiaa – aika yllättävää

IMG_3707Pitkäniemellä on yllättävän vanha historia, sillä se on yksi seudun pisimpään asutuista alueista. Sairaalaa on alettu rakentaa 1800 luvun lopulla ja se on ollut yksi suurimmista Suomen rakennusprojekteista siihen aikaan.  Alueella on parisenkymmentä rakennusta jotka ovat valmistuneet vuosina 1896-1899.  Päärakennuksessa toimii hallinto, kirkko ja työhönotto. Valmistumisen aikaan se on ollut viides Suomen mielisairaala ja palvellut koko Länsi-Suomen aluetta. Lisää sairaalan historiasta löytää Museoviraston sivuilta ja tästä artikkelista. Alueeseen kuuluu myös Pitkäniemen hautausmaa, paikka jossa kävin jo viime vuonna.

Oleskelun rauhallisessa ympäristössä ja sopivan työskentelyn ulkoilmassa katsottiin vaikuttavan tervehdyttävästi mielitautien kulkuun. Sairaalan puisto perustettiin pian rakennusten valmistumisen jälkeen.

Mikä minut yllätti alueen historiassa, oli noinkin kaukainen rakennusajankohta. Toki rakennuksista näkee, ettei ne ihan uusia oo, mutta nyt arvostaa aluetta enemmän kun tietää niiden historiasta hieman. Sairaalan alue on vähän piilossa, jos siitä ajaa vain ohi. Oikeastaan nykyisiltä autoteiltä ei sinne nää, ainoastaan pyörätiet menee alueen ohi ja läpi. Toinen seikka mikä yllätti, oli alueen puisto. Puut oli todella isoja…kuin jättiläisiä verrattuna rakennusten kokoon. Ja lajeja oli monenlaisia. Noh niiden hoitamista onkin käytetty yhtenä potilaiden hoivakeinona.

Klikkaa kuvia niin näet isompana
Hallintorakennuksen kirkko
Paviljonkityyppinen päärakennus

Piha-alueen aktiviteettejä ja ranta

Nämä vempaimet ei ole niin vanhoja kuin rakennukset, mutta tosi kivoja keinoja viihtyä alueella. Pitäskö tulla lasten kanssa tänne leikkimään?

Rannassa on ihania vanhoja uimamajoja tai laivalautureita, en oikein tiedä kumpia ovat, mutta hienoja kyllä. Toinen niistä oli remontissa. Rannalla on myös Linna niminen rakennus, jossa toimii sairaalamuseo. Se on auki vain tilauksesta 🙁

Rakennus 9

Löytyihän alueelta melkein hylätty rakennus…noh ei se ihan hylätty ollut, mutta tyhjillään ja myynnissä oleva. Myynti-ilmoituksessa ei kyllä ole mainittu hintaa vaan ihan tarjouksilla pelataan. Rakennus 9 on valmistunut vuonna 1899 ja siinä  on 5900 m2, ilmoituksen mukaan siihen on mahdollista mitoittaa 70-84 huoneistoa. Mitähän alkais siihen suunnittelemaan?

Sairaala-alue on vartioitu, joten tyhjillään olevaan rakennukseen on turha kuvitella mennä. Valvontakameroita on joka nurkalla, sekä vartiointifirma liikkuu alueella. Kai olin itsekkin herättänyt huomiota, kun linja-autoa sekä hallintorakennusta yrittäessäni kuvata, vartiointiautokin saapui näytille. Luulivat kai yhdeksi karanneeksi asukiksi 😀

Takaa-ajojahti on alkanut! Äkkiä karkuun….

Mielenkiintoinen retki perjantai-illan kunniaksi, suosittelen muillekin. Kannattaa ehkä mennä päiväsaikaan niin vartiointisedät ei kiinnostu liikaa. Nyt lapsukaiset ja ystävätkin voi rauhoittua, kun näkevät sen todellisen syyn miksi hiippailen tässä paikassa. Alueeseen kuuluu vielä lintutorni, josta tulee oma juttu kunhan ehdin kirjoittelemaan.

 

2 vastausta artikkeliin “Pitkäniemen mielisairaalassa

  1. Tuo alimmainen rakennusko on myytävänä? En yhtään ihmettele, että tuonne halusit mennä toistamiseen, kauniit rakennukset ja paikka. Onneksi pääsit karkuun. 😉

    1. Juu, tuo rakennus 9 on myynnissä. Ei se minkä edessä linja-auto oli 🙂 Eli ei muuta kun liiketoimintaa suunnittelemaan 🙂

Vastaa