Seikkailu luolien ja jättiläislohkareiden maailmaan

Eilen tuli semmoinen fiilis, että olen etelän turisti joka oli päässyt seikkailulle jättiläisten maailmaan. Paikkaan, jonka ohi olin ajanut lukuisat kerrat, tietämättä lainkaan millaisia kätköjä läheiset metsät kätkee uumeniinsa. Nämä paikat on visusti paikallisten tiedossa, vaikka näin jälkitutkimuksen pohjalta Retkipaikan sivustolla niistä jotain onkin, mutta silti paikkoihin ei onneks ole mitään suurta kansallisryntäystä ja näin niiden luona voi nauttia luonnon ihmeistä parhaimmillaan.

Seikkailu alkakoon

Sain kunnian päästä tutustumaan näihin paikkoihin rakkaan ystäväni johdolla, aito savolainen seikkailijamestari. Ikänsä näissä metsissä kulkenut, joka tiesi tarkkaan missä milloinkin mennään ja eikä näin etelän turistin tarvinut murehtia mihin päin milloinkin mennään. Sain vain ilon nauttia näkemästäni ja sitä teinkin. Vau – fiiliksiä tuli useamman kuin yhden kerran.

Ensimmäisenä ohjelmassa oli valtava jättiläislohkare, joka hurmasi minut täysin. Mielessäni tämä oli jättiläisen kivi, joka oli sen siihen viskonut suutuspäissään ja kuin myös ympäristöön valtavan määrän hieman pienempiä lohkareita. Niiden suuruutta ja määrää ei pysty sanoin kuvaamaan, eikä edes kameran kuvien kautta näyttämään. Pohdin mielessäni, kuinka oisin lapsena nauttinut paikasta, sillä lapsena rakentelin useammat majat metsiin, niin puuhun kuin kivikasoihin. Löysinkin oman luolan, johon oisin asettunut ja ystävälleni löysin ison lohkareen päältä tähystyspaikan, jossa hän ois voinut tähystää lähestyvää vaaraa ja varoittaa minua huhuilemalla sinne maan uumeniin, jossa oma luolani oli. Ai, että kun ois vielä lapsi, niin tuossa paikassa riittäs touhua pitkäksikin aikaa….tämän ikäisenä pitää antaa vain mielikuvitusen laukata 😀

Seuraavana oikeaan luolaan

Vaikka olin kovin innostunut edellisen paikan luolamaisista aukoista lohkareiden alla, niin vasta seuraavassa paikassa voimme kai puhua oikeasta luolasta. Tänne mahtui oikeasti aikuinen ihminen seisomaan ja vaikka isompikin porukka yhtä aikaa oleilemaan. Jonkinlaisia jätöksiä nuotiopohjien muodossa luolasta löytyikin, joka antoi idean, jospa tänne tulisi takaisin vähän paremmin varustautuneena. Kuinka mukava siellä ois viettää iltaa, metsän ympärillä pimetessä. Sanoisinko, että varmasti voittais minkä tahansa huvipuiston tms tuoman jännityksen. Mielikuvissani löysin itselleni makuupaikankin, jossa voisin levähtää väsymyksen yllättäessä…..hhmmm olinko jo mielikuvissani muuttumassa luolaihmiseksi entisen erämaahan katoavan erakon sijaan?

Lippaluolan kahviossa

Kolmantena kohteena olikin jotain erilaista, Lippakivan alle piiloutuva luola, jossa sai ihailla veden kuvajaisia luonnon mukaisella penkistöllä ja miettiä miten ihmeessä luonto voi muovata itsestään tämmöisiä. Sanoisinko, että vaikka kuinka olen luonnossa liikkunut, niin tämä paikka mykisti. Keskellä kangasmetsää, oikeastaan hieman rämeikön keskellä, tämmöinen paikka, jossa voi kuvitella olevansa jossain ulkoilmakahvilassa. Paikan tekee kiehtovaksi myös se, että tämäkin oli yksi jättiläislohkareista, joka joskus on siirtynyt paikalle muiden lohkareiden kera.

Lohkareen päälle pääsi kiipeämään ja sieltä avautui toinen ihmeelinen näky, sillä valtaisa jäkäläpeti peitti lohkareen pinnan! Ihana! Mielikuvissani lepäilin maaten jäkäläpedin päällä, mutta harmittelin, jos sen oisin toteuttanut, kaunis peti ois tuhoutunut, joten jälleen kerran vain mielikuvaharjoituksia. Lohkareen päältähän piti tietty kurkistaa alas ja hui kauheeta, tajuta kuinka korkealla oikeesti oli. Täältä ei kantsis kokeilla hypätä alas!

 

Päivän päätös

Retkeni päättyi Ahven-Sikla -järven rantaan, jossa sai kelata päivän aikana koetut erilaiset elämykset ja ihmetellä kuinka luonnossa on nähtävää. Retkeni aikana olin unohtanut kaiken kiireen, mikä arkena kulkee mukanani, nähnyt ihania paikkoja ja saanut nauttia ystäväni seurasta. Mikä sen parempaa ajanvietettä on? Ei mikään 🙂 Etelän turisti oli onnellinen!

Jos innostut etsimään nämä paikat, niin Karttapaikan kartasto ja parin blogin tarinat auttavat siinä:

 

Vastaa