Surkuhupaisa pyöräretki Seitsemisen Liesijärvelle

Olihan retki! Mahtava päähänpisto lähteä polkupyöräilemään Seitsemisen kansallispuistoon sai oikein kunnon ainekset pilailuohjelmaan….onneks kukaan ei ollut näkemässä tätä pyöräreissua vaan saatte käyttää nyt mielikuvitustanne näkemään tilanteen komiikan 😉

Idea toteutukseen

Olen aina tykännyt polkupyöräillä ja kolmisen vuotta sitten kävin kokeilemassa maastopyöräilyä työkavereideni kanssa. Sen jälkeen jäi kytemään ajatus harrastaa lajia enemmän paremmalla pyörällä. Vuosi sitten hankin sen pyörän, mutta en silti ehtinyt kunnon metsään sillä. Viikkoa aikaisemmin kävin retkeilemässä Seitsemisessä ties monenko kerran Saari-Soljasen aluella ja hoksasin kartasta polkupyöräreitin menevän Liesijärvelle. Ihana paikka, jossa retkeilin kolmisen vuotta sitten! Sinne piti päästä uudelleen ja tottakai käydä tutustumassa tuohon pyöräreittiin, joten ei muuta kuin pyörä auton perään ja jälleen kerran Seitsemiseen.

Satulaan ja kohti määränpäätä

Perille päästyäni pyörä pois auton perästä ja iloisesti lähdin polkemaan alkuun niin helppoa reittiä, vanhaa metsätien pohjaa. Kyllä elämä oli ihanaa ja pyörä kulki niin hyvin, etten ois malttanut ees pysähtyä maisemia katsomaan. Liesilammilla oli pakko kumminkin pysähtyä ja ottaa pari kuvaa. Siitä sitten seuraavaksi Tasainenkangas kohtaan josta alkoi sitten se oikea maastopyöräily. Alkuun oli ihan kivan näköinen nätti polku, joten ei mitään hätää! Polku kapeni syvemmälle metsään päästyäni ja haasteita tuli juurakoiden ja kivien muodossa. Reippaana tyttönä ne selvitin ja pääsin vinhaa vauhtia tutulle sillalle, jonka jälkeen tiesin Liesijärven ilmestyvän.

– Klikkaa kuvia nähdäksesi ne isompana –

Perillä Liesijärvellä

Oih mitkä muistot tulvahti paikalle päästyäni ja jälleen kerran sain kokea ympyräsulkeutuu efektin, sillä tältä paikalta tavallaan yöretkeilyni on alkanut. Kolmisen vuotta sitten olin täällä nimenomaan ensimmäisen aikuisiässä vietetyn telttayön. Siitä on jopa juttu blogissani – Seitsemisen Virkatie. Mietin laavulla istuskellessani kuinka olin retkeilijänä kehittynyt tuon jälkeen. Muistin tuskan ja kivun, minkä koin toisen päivän kävelyurakalla. Olin lähtenyt silloin uusilla kengillä kävelemään 25km, josta tietty seuras ihan mielettömät rakkulat päkiöissä. Muistan kuinka kengät oli pitkään tuon reissun jälkeen hyllyllä…liian pieninä, kunnes otin ne käyttöön pienille reissuille ja tänä päivänä ne on oikeastaan ne parhaimmat vaelluskengät sillä ne on muovautuneet jalkoihin sopiviksi.

Telttailun suhteenkin olen sen jälkeen kehittynyt. Silloin mukana oli kaverini -70 luvulta oleva oikea kunnon teltta, painava kuin mikä. Noh hän halusi sen kantaa, niin mikäpä siinä. Sen jälkeen olen itse ostanut parikin telttaa kiinnittämällä huomiota teltan keveyteen kantaa ja sateen pitävyyteen. Samalla on kyllä tullut uusittua ihan kaikki mitä silloin ensimmäisenä yönä oli varusteena, makuupussi, alusta ja tyyny. Noh kokemus opettaa käytännöllisyyden suhteen ja niitä asioita minä mietin nyt täällä ympyräsulkeutuu kohteella samalla nauttien luonnon hiljaisuudesta ja kahvistani ihan omassa kuksassani.

Kommellusten paluumatka

Kaveri sopivasti viestitteli kun olin lähdössä paluumatkalla, kyseli onko hyvät polut ajaa….joten pitihän sitä vakuutella kuvien kera, että ON! Todellisuudessa paikoittain oli haasteita. Esim kuvissa näkyvien juurakoiden yli oli pakko taluttaa ja myöhemmin muutamassa kohdassa tuli mieleen, että onkohan tässä mitään järkeä että tämän ikäinen muija polkee täällä näitä polkuja….oli siinä!

Kaunista maisemaa polun varrelta!

Kyllähän jokaisen maastopyöräilijän pitää ottaa kosketusta maahan, joten päätin tehdä sen itsekin urhoollisesti sekä mennen että tullen. Tasapaino vain petti kesken kapean polun ja onneksi kummallakin kertaa oli alustana pehmeä sammalikko, kun pyllähin selälleni.

Pyörä nurin ja muija metikössä selällään ihailemassa puiden latvoja!

Pyörän poljin niksui ja naksui oikeastaan jo tulomatkalla, mutten kiinnittänyt siihen huomiota. Paluumatkan sammalikkoon lentäessä huomasin siinä olevan jotain vikaa, koska oli jotenkin kierossa, mutta enpä jaksanut siinäkään tarkemmin tutkia sitä. Metsätielle takaisin päästyäni poljin sitten tipahti kokonaan ja hetken siinä tutkailin, mitenköhän sen saan paikoilleni, kun ei ollut työkaluja mukana. Työkalut ei ois auttanut enää tuossa vaiheessa, sillä kammessa oleva reikä mutterille oli täysin kulunut ja mennyt rikki kierteiltään….eli poljinta oli mahdotonta saada enää paikalleen!

Kävely on terveellistä!

Matkaa autolle oli vielä 3km, joten ei auttanut kuin lähteä pyörää taluttamalla jatkamaan matkaa. Yritin kyllä kehitellä muunlaisia tapoja liikkua pyörällä.
1. Poljen vain yhdellä polkimella, tönästen toista eteenpäin. – Ei onnistunut, kävelykin oli nopeampaa!
2. Käytän pyörää potkulautana. – Ei onnistunut sekään, kun paino oli vain toisella puolella, joten metsään menin.
3. Jos laskisin penkkiä alas ja potkisin kummaltakin puolelta vauhtia…. – Ei toimi.
4. Alamäkien alkaessa hyppäsin satulaan ja otin vauhtia ja yritin mennä alamäen vauhdin avulla mahdollisimman pitkälle. – Onnistui, mutta mäkiä oli vain kolme ja nekin loivia, joten vain hyvin vähän apua.

Loppujen lopuksi ei auttanut kuin taluttaa ja ajetella positiivisesta….liikunta on hyväksi ja onneks matkaa autolle oli VAIN kolme kilsaa!

Jälkiviisaus – Mitä tästä opimme?

Kun pääsin autolle, oli hiestä täysin märkä ja käynyt mielessäni hyvin tarkkaan, miten jatkossa tarkistaisin pyörän kunnon ennenkuin lähden tämmöselle retkelle. Jotkut työkalutkin ois hyvä ottaa mukaan, nyt oli vain pyörän pumppu. Jälkiviisaana totesin myös, että jälleen kerran Liesijärven reissusta tuli opettavainen retki. Viimeks jalat rakkuloilla uusilla kengillä, tällä kertaa rikkinäistä pyörää taluttaen autolle. En uskalla enää varmaan kolmatta retkeä järvelle tehdä, sillä en tiedä mitä taas on odotettavissa 😀 Kyllä mä aion, sillä niin ihana paikka se on <3

Hyttynenkin ihmettelemässä mitenkä pyörä korjataan?

 

Vastaa